زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

حکمت در تبلیغ (قرآن)





خداوند در قرآن کریم به پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم فرمان بهره گیری از حکمت در تبلیغ دین را صادر نموده است.


۱ - بهره ازحکمت در تبلیغ دین



"ادع الی سبیل ربک بالحکمة.. با حکمت و اندرز نیکو، به راه پروردگارت دعوت نما! "
به وسیله حکمت به سوی راه پروردگارت دعوت کن" (ادع الی سبیل ربک بالحکمة).
" حکمت" به معنی علم و دانش و منطق و استدلال است، و در اصل به معنی منع آمده و از آنجا که علم و دانش و منطق و استدلال مانع از فساد و انحراف است به آن حکمت گفته شده، و به هر حال نخستین گام در دعوت به سوی حق استفاده از منطق صحیح و استدلالات حساب شده است، و به تعبیر دیگر دست انداختن در درون فکر و اندیشه مردم و به حرکت در آوردن آن و بیدار ساختن عقلهای خفته نخستین گام محسوب می‌شود.
آشنایی با حکمت، نیاز ضروری مبلغان دین است.
ادع الی سبیل ربک بالحکمة والموعظة الحسنة وجـدلهم بالتی هی احسن ان ربک هو اعلم بمن ضل عن سبیله وهو اعلم بالمهتدین. با حکمت و اندرز نیکو، به راه پروردگارت دعوت نما! و با آنها به روشی که نیکوتر است، استدلال و مناظره کن! پروردگارت، از هر کسی بهتر می‌داند چه کسی از راه او گمراه شده است و او به هدایت یافتگان داناتر است "

۲ - تبلیغ به وسیله حکمت



دلایل عقلی و علمی، اساسی‌ترین و ارزشمندترین وسیله تبلیغ دین است.
ادع الی سبیل ربک بالحکمة والموعظة الحسنة وجـدلهم بالتی هی احسن ان ربک هو اعلم بمن ضل عن سبیله وهو اعلم بالمهتدین.با حکمت و اندرز نیکو، به راه پروردگارت دعوت نما! و با آنها به روشی که نیکوتر است، استدلال و مناظره کن! پروردگارت، از هر کسی بهتر می‌داند چه کسی از راه او گمراه شده است و او به هدایت یافتگان داناتر است "
برداشت یاد شده بدان احتمال است که تقدم «حکمة» بر «موعظة» و «جدل»، معلول اهمیت و ارزش برتر آن باشد، به علاوه مطلق آمدن «حکمت» و مقید شدن «موعظه به «حسنة» و «جدل» به «احسن» می‌تواند مؤید برداشت مزبور باشد.

۳ - بهره از حکمت روش حضرت ابراهیم



بهره گیری از حکمت در تبلیغ دین، روش ابراهیمی است.
ثم اوحینا الیک ان اتبع ملة ابرهیم حنیفـا وما کان من المشرکین• ادع الی سبیل ربک بالحکمة والموعظة الحسنة وجـدلهم بالتی هی احسن ان ربک هو اعلم بمن ضل عن سبیله وهو اعلم بالمهتدین. سپس به تو وحی فرستادیم که از آیین ابراهیم - که ایمانی خالص داشت و از مشرکان نبود- پیروی کن • ... با حکمت و اندرز نیکو، به راه پروردگارت دعوت نما! و با آنها به روشی که نیکوتر است، استدلال و مناظره کن! پروردگارت، از هر کسی بهتر می‌داند چه کسی از راه او گمراه شده است و او به هدایت یافتگان داناتر است. "

۴ - پانویس


 
۱. نحل/سوره۱۶، آیه۱۲۵.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۲، ص۴۵۵.    
۳. نحل/سوره۱۶، آیه۱۲۵.    
۴. نحل/سوره۱۶، آیه۱۲۵.    
۵. نحل/سوره۱۶، آیه۱۲۳.    
۶. نحل/سوره۱۶، آیه۱۲۵.    


۵ - منبع



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله « حکمت در تبلیغ »    



رده‌های این صفحه : تبلیغ | حکمت | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.